Kerim Aygün emekli maaşından elinde kalan parayla kediler için Darülaceze içinde bir Darülaceze oluşturdu. Ancak yönetimle başı dertte.
08 Kasım 2012
Kerim Aygün 1938 doğumlu. Kayışdağı’nda Darülaceze’de kalıyor. Onlarca yıllık hayatında en büyük dostu kediler. Darülaceze’de beslediği kedilerin sayısı 70’i bulunca sıkıntılar da başladı. Kerim amcanın iddiasına göre, yeni yönetim kendisine baskı yapmaya başladı, hakkında soruşturmalar açtı. Yönetim ise iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Kerim Aygün, yıllarca garson olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı. Emekli maaşının yüzde 80’i Darülaceze tarafından kesiliyor. Geriye 160 lirası kalıyor. Son parasını da yine kediler için harcıyor. “66 yıl Üsküdar’da yaşadım. Hiç evlenmedim” diyen Kerim amcanın hikayesi şöyle: ”Babam Arnavut Göçmeni. Selimiye’de askerlik yaparken kaza kurşunuyla vurulmuş. Ben 1 yaşındaydım. Annem evlenince de beni 18 yaşıma kadar babaannemler ile amcam ve yengem büyüttü. 8 yıldır burada kalıyorum. 13 ay önce yönetim değişti. Yönetim değiştikten sonra da baskılar başladı.”
KEDİLERİN KULÜBESİ YIKILDI
Kerim amca için 26 Temmuz 2012 önemli bir dönüm noktası. Çünkü, ‘kedilere verilen yemekler küflendiği’ gerekçesiyle kedilerin kulübesi yönetim tarafından yıkıldı. Kerim amca sonrasını şöyle anlatıyor: ”Kediler bahçede kaldı. Daha da çoğaldı. Sonra tüm kedileri topladılar. Bir yere kapattılar. Bana kalırsa hapishane. Kedilerin yaşam alanları daralttılar. Bana da baskı yapıyorlar. Kediler bakıyorum diye beni atamazlar ancak bunun için kılıf hazırlıyorlar. Beni buradan atmaya çalıştıklarını tahmin ediyorum. Atılmaktan korkmuyorum ancak emellerine ulaşacaklar. Hayvanları atacaklar. Ben olmasam burada kedi kalmaz. Yıkımdan sonra fotoğrafları Facebook’ta yayımlayınca bana diş bilemeye başladılar. Hayvanlara bir şey yapıldığında hemen HAYTAP’a haber veriyorum, Facebook’tan duyuruyorum.”
Kerim Aygün, 29 Ağustos’ta yemekhanede Darülaceze’nin personeline ‘bağırdığı’ için ve ertesi gün de Darülaceze’nin hastanesinde başka bir personele ‘yüksek sesli bağırıp, hakaret ettiği’ gerekçesiyle iki ayrı soruşturma açıldı. Kerim amca, savunmasında ‘olayın iftira’ olduğunu iddia etse de ‘Uyarma’ cezası almaktan kurtulamadı. Yaptığı itirazlar da kabul edilmedi.
‘BARINAK İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR’
İstanbul
Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Kayışdağı Darülaceze’nin yönetimi ise iddiaların doğru olmadığını söyledi. Kerim amcaya bir baskının söz konusu olmadığını belirten yetkililer şunları söyledi: “Kerim amca yıllardır burada kalıyor, baskı olsa, yıllardır olurdu zaten. Sakinlerin kullandığı mekanlarda kedileri beslemek gibi sorun vardı. Kerim amca ve bir başka bir teyze yemekhanede çıkan yemekleri yemek artıklarını veriyorlardı. Kulübe gibi bir yerde oluşturulmuştu. İçi pislik içindeydi. Yıkıldı. Bu arada da hayvanseverler geldi. Kerim amcanın kedileri bakma şeklini onlar da tasvip etmedi. Kurum 150 dönüm arazi içinde. Hobi bahçesi ve hayvan barınakları var. Köpekten, kazlara, ördekten keçilere çok sayıda hayvan var. Sakinlerimiz ve ziyaretçilerimiz ilgileniyor. Kedileri de buraya yerleştirdik. Ancak İBB Veteriner İşleri ‘kedi barınağı’ yapmak için bir çalışma yapıyor. Kerim amcayla bir sorunumuz yok. Çok kedi olması da sıkıntı değil. Kediler yaşam alanlarına, odalara giriyor. Pire basıyor. Yoksa başka bir sıkıntımız yok.” Kurumun yöneticileri soruşturmaların kedilerle ilgili olmadığını, ‘toplu yaşam kurallarının ihlal edilmesiyle’ ilgili olduğunu söyledi.
‘KEDİLER HAYATA BAÐLAR’
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Murat Arslan: “Gerekli aşılamalar ve bakımları yapıldığında kediler farklı yaşam alanlarında sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Hareket etme ihtiyaçları fazla olduğundan yeterli alan bulunmalıdır. Fotoğrafta gördüğüm mevcut alanın fiziki koşulları düzeltilip, hijyen kurallarına dikkat edilirse kullanılabilir. Diğer taraftan önemli bir yatırım yapılmadan kedi evleri yapılabilir. Aşılamaları düzenli yapılırsa toplum sağlığı açısından hiç bir risk taşımazlar. Ayrıca özellikle yalnız yaşayanlar veya yaşlılar için rehabilitasyonda, hayata bağlanmada hayvanların büyük fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Barınağın iyileştirilmesi ve hayvan sağlığı konusunda bölge belediyelerinin yardım edeceğini düşünüyorum.”
YORUMLAR