TÜBİTAK, yurtdışında bulunan Türk bilim insanlarına yönelik ilk kez bir kurultay düzenledi.
14 Temmuz 2012
Amerika
başta olmak üzere
Avrupa
’da ve dünyanın değişik yerlerinde çalışan 100 bilim insanı ‘Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’ kapsamında 2 gün boyunca
İstanbul
’da ‘ortak çalışma yollarını’ aradı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kurultayın ilk gününde bilim insanlarına “Geri dönün” dedi. Ancak bilim insanlarının çoğunda tersine beyin göçü için şartların sağlanamadığı görüşü hâkimdi.
Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda görevli Prof. Dr. Esen Ercan Alp, yaptığı sunumunun sonunda,
Türkiye
’de Türk Hızlandırıcı Merkezi kurulmadan Türkiye’ye dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Özgür düşünce ortamı
Utah Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da özgür ve bilimsel düşünce ortamının sağlanması gerektiğini vurguladı.
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise kurultayın sonunda yaptığı konuşmada, ilk toplantının tanışma amaçlı olduğunu belirtti.
Altunbaşak, “Hocalarımız gelsin, ziyaretçi olarak Türkiye’deki üniversitelerde ders versin. Yurtdışında şirketinizi kurun ancak Ar-Ge’nin önemli bir kısmını Türkiye’de yapın. Satışı yine o ülkelere yapın. Ürünü Türkiye’de yapın. Dünyaya satın. Finansmanını biz karşılayalım. Neredeyse her başvuruyu destekliyoruz. Yıllık 300 başvuru oluyor. İsterse 3 bin başvuru olsun. İsterse 30 bin başvuru olsun. Bu program var ama yeterince işlemiyor” diye konuştu.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ise 2023 hedefini açıkladı. Çetinsaya “Türkiye’de yılda 4 bin doktora üretiliyor. 2023 yılı için bunun 12 bin olması gerekiyor. Doktoralı 45 bin öğretim elemanının 120 bin olması gerekiyor” dedi.
YORUMLAR