Tatil sezonu başlarken Bodrum Belediye Başkanı Kocadon tutuklu, ilçe "Başkanımızı istiyoruz" yazılı afişlerle kaplı. Esnaf "Başkan zaten zengin yapmaz" diyor.
06 Haziran 2012
Türkiye
’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, sezonu belediye başkanı olmadan açtı. Başkan Mehmet Kocadon, 2 Haziran’da gözaltına alınıp ‘rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma’ gibi suçlardan tutuklandı. Bodrum halkı ve esnafı başkanlarının polis kolunda götürülerek tutuklanmasına tepkili. Araçların ve dükkânların camları ‘Başkanımızı geri istiyoruz’ posterleriyle kaplı.
Tesadüfen dinlemede
İddialara göre her şey üç yıl önce başladı. Bodrum Tapu Müdürlüğü hakkında yapılan bir ihbarla açılan soruşturmada, Başkan Kocadon da dinlemelere takıldı. Tesadüfen başlayan takip üç yıllık süreç sonunda Kocadon’un tutuklanmasıyla son buldu.
Tapu Müdürlüğü’ndeki soruşturma tamamlandı. Ancak Bodrum Belediyesi’ni merkeze alan soruşturma kapsamında 71 şüpheli tespit edildi. Başkan Kocadon’un yanı sıra belediye meclis üyesi Mehmet Feridun Özsert, İmar Müdürü Haluk Aytı, Fen İşleri’nden Onur Çevik, işletmeci Oktay Baysal, müteahhit Niyazi Doğan, turizmci Yüksel Aslan ve Vahit Kara ile elektrikçi Saim Görgülü tutuklandı.
1000 sayfalık rapor
Haziran 2011’de Bodrum Belediyesi’ne yapılan polis baskınında çok sayıda belgeye el konuldu. Bu belgelerin incelenmesi için üç inşaat ve bir harita mühendisi ile bir vergi denetmeni, bir mali denetmen ve üç Milli Emlak denetmeninin yer aldığı dokuz kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. Bilirkişi heyeti 1000 sayfalık rapor hazırladı. Soruşturmanın temel dayanağını da bu rapor oluşturdu.
İddialara göre, suç unsuru taşıyan 36 farklı eylem tespit edildi. Bu eylemlerin büyük kısmını ‘verilmemesi gereken yerlere imar izni verme’ ve ‘yıkım kararını uygulamama’ gibi suçlar oluşturuyor. ‘Bilgi sahibi’ sıfatıyla 25 kişinin ifadesi alındı. Dokuz kişi de müşteki olarak iddianamede yerini aldı. Sonuç kısmının yazıldığı iddianamenin 10 gün içinde Muğla Ağır
Ceza
Mahkemesi’ne teslim edilmesi bekleniyor. Mahkemenin kabul etme süresi de dikkate alındığı takdirde bir ay içinde tüm şüphelilere isnat edilen tüm suçları görmek mümkün olacak.
İşte suçlamalar
İddianamede şüpheliler için yapılacak suçlamalar şöyle: ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘rüşvet’, ‘irtikap’, ‘imar kirliliğine neden olma’, ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’, ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’.
Kocadon, bu suçların ilk altısından sorumlu tutulacak. Kocadon, suçlamaların büyük bölümü için Muğla Adliyesi’ndeki Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Ancak görevi kötüye kullanma ve imar kirliliği dosyaları ayrılarak Bodrum Adliyesi’nde yeni bir dava olarak görülecek.
Sevgiliyi dinleten kim?
Dosyadaki suçlardan biri de haberleşmenin gizliliğinin ihlali. İddiaya göre, şüphelilerden biri sevgilisine bir cep telefonu hediye etti. Korsan program yüklettiği telefon aracılığıyla sevgilisini dinledi. Bu kişinin Mehmet Kocadon olmadığı öğrenildi.
Bir yanda şok bir yanda dinlenme korkusu
Bodrum’un daha girişinde hissediliyor Kocadon olayı. Araçların camlarına “Onu biz seçtik, başkanımızı geri istiyoruz” yazılı afişler asılmış. Belediye binası sessiz. Başkan Yardımcısı Kemal Orman görüşme talebimi kabul etmedi. DP’li meclis üyesi Hüseyin Yıldızhan’ın ağzını bıçak açmadı. Telefonda görüştüğüm pek çok yetkilide de ‘dinleme tedirginliği’ vardı.
Mehmet Kocadon, doğma büyüme Bodrum Ortakentli. Ortakent Belediyesi’nde üst üste iki dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra
CHP
’yi geride bırakarak, Demokrat Partili Bodrum Belediye Başkanı olarak tarihe geçti. Kocadon ailesi Bodrum’un en köklü ailelerinden. Mehmet Kocadon’un aileden gelen zenginliğini bilmeyen yok. En büyük soru işareti de buradan geliyor.
Annesi: Başımız dik
İlk ziyaret yerim Kocadon’un annesinin Ortakent’teki evi oldu. Anne Fatma Kocadon, evinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Söylediği sözler tıpkı oğlunun polisler eşliğinde adliyeye götürüldüğü an söyledikleri gibi oluyor: “Bizim başımız dik oğlum…”
Bodrum merkezde esnaflık yapan Ali Öztürk, Kocadon’un Bodrum Lisesi’nden sınıf arkadaşı: “Kendimden şüphelenirim de ondan şüphelenmem. Bu suçlamalara hayatta inanmam. Arkadaşım olduğu için değil, dürüstlüğüne inandığım için ona kefil olurum. Ne şan, ne şöhret ne de paraya ihtiyacı var.”
Important Seyahat Acentesi yetkilisi Çağlar Alipaşa da şunları söylüyor: “35 yıldır bu dükkândayız. İddialara kesinlikle inanmıyoruz. Kocadon öyle bir insan değil.”
Şadırvan Kafe sahibi Hasan Çakıray, “Robin Hood gibi bir insan” derken, Mustafa Özkeskin’se Kocadon’u şöyle anlatıyor: “Bir keresinde caddede rastladım. Yolunu kestim. Evleneceğim dedim. Antika arabasını istedim. Arabasını şoförüyle birlikte tahsis etti. Nikâhımı kıydı. Halbuki ben ona oy bile vermedim.”
Bazı vatandaşlar da polisin tutumundan rahatsız. Ali Algın, “Başkanımız bunu hak etmedi. Polisin davranışı Bodrumlulara bir hakarettir” derken Sabahattin Satar olayın CHP’nin işine yarayacağı görüşünde.
12 yıllık esnaf Ateş Akbaba farklı düşünüyor: “Beş kez belediyeye gittim. Birinde yerinde bulabildim. Ben çok çalıştığını düşünmüyorum.”
Adını vermeyen bir vatandaş da “Son zamanlarda çok fazla iş yapıldı. Belediye binası yenilendi. Kaymakamlık binası yenilendi. Sürekli ihaleler belirli kişilere veriliyor” diyor.
YORUMLAR