Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mahkemeden trolcüye yeşil ışık

Trolcüler, dava açarak el konulan teknelerini geri almaya başladı. Gerekçe: İşlenen 'kabahat' nedeniyle mala-mülke el konulamaz.

07 Mayıs 2012

İSTANBUL - Trolle kaçak balık avına çare olacağı ümidiyle 20 yıldır beklenen yediemin limanı şubat ayında Yenikapı’da açıldı. Bugüne kadar 12 trol teknesine de el konuldu. Ancak iki teknenin sahibi karşı dava açtı. Mahkeme kararına göre yasadaki bir boşluktan dolayı her iki tekne de 20 günde sahiplerine iade edildi. 

Emsal olacak
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mahkeme kararlarının trolcüye emsal olduğunu söyleyerek “Şu anda en az 40 tekne gece-gündüz trol yapıyor” dedi.
Trol, başta balık yuvaları olmak üzere denizin dibindeki tüm canlılara zarar verdiği için tüm Marmara Denizi ve Boğaziçi’nde yasak olmasına karşın bu yolla avcılık önlenemiyordu. Trolle balık avlayan teknelerin yakalandıktan sonra bırakılacağı yediemin limanı bu yasak avcılığa karşı bir kurtuluş olarak görülüyordu. Trole karşı olan balıkçılar da bu fikri destekliyordu.
Trole karşı balıkçıların 20 yıllık hayali şubat ayında gerçek oldu ve Yenikapı Limanı’nın yanına 300 tekne kapasiteli yediemin limanı kuruldu. Trolle avlanan teknelere hem yüksek oranlarda para cezası kesilmeye hem Kabahatler Kanunu’na göre el konulmaya başlandı.
Bugüne kadar 12 tekneye el konularak yediemin limanına çekildi. Ancak el konulan 2 teknenin sahibi Adalar Sulh Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. El koyma kararının reddedilmesini talep etti. Hakan Murat Eroğlu ve Hasan Akbulut’un Sahil Güvenlik aleyhine 8 Mart 2012’de açtığı dava 19 günde sonuçlandı. Hasan Öksüz’ün yine Sahil Güvenlik aleyhine açtığı dava da 24 günde sonuçlandı. Her iki davada da el koyma kararları kaldırıldı. El konulan tekneler sahiplerine iade edildi. 

Hüküm açık olmalı
Mahkemenin kararında gerekçe olarak şu ifade yer aldı: “... Eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilebilmesi için Kabahatler Kanunu’nda yer alan genel hükümler yeterli olmayıp kabahatin düzenlendiği kanunda bu yönde açık hükümler bulunması gerekmektedir. Eğer kabahatin düzenlendiği kanunda mülkiyetin kamuya geçirilmesi hükmü yer almamışsa kabahatte kullanılan veya kabahatten elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesi söz konusu olmayacaktır...”

“Karar cesaretlendirdi, 40 tekne gece-gündüz trolde!”
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, dava açanların kazandığını belirterek şunları söyledi: “Bu kararlarla tekrar başa döndük. Trol artık serbest oldu. Daha geçen aya kadar özellikle yediemin limanının kurulmasıyla 3-5 tekne trole çıkıyordu. Ancak şu anda en az 40 tekne gece gündüz trol yapıyor. Bu kararlar trolcülere örnek oldu. Teknesine el konulma gibi bir korkusu kalmadı. Nasılsa 20 günde geri alıyor. Yasa boşluğundan kaynaklanıyor. Herkes teknesini geri almak için dava açıyor. Kabahatler Kanunu’nda bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yetkililerle görüştük. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenleme yaptığını duyduk.”

A ve B: Trol, denizin dibi tahta kapılar ve zincirlerle saban gibi sürülerek yapılan bir av yöntemi.
C ve D: Tahta kapılar çekilirken dibi sürerek çamur kaldırıyor ve ağ açılıyor.
E: Bulanık suda şaşıran balıklar ağa doluyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR