Kaçak trol avında yakalanınca sahibi tarafından batırılan tekne, 12 gün sonra tekrar trolde yakalandı. Kaptan tekneyi yine batırdı!
11 Nisan 2012
İSTANBUL
- İstanbul’da kaçak trol avında yakalanan ‘Latif Dede’ adlı tekne, Yenikapı Limanı’na çekildi. Yaklaşık 1 ay boyunca karaya bağlı kalan tekneye, kaymakamlık kararıyla el konulmak istendi. Ancak 20 Mart’ta polis ve sahil
güvenlik
tekneyi limandan çekmek üzere harekete geçtiğinde tekne sahibi Faruk Ekici ve balıkçıların tepkisiyle karşılaştı.
Her şeyi kaçak
“Ekmek param için namusumla çalışan biriyim. Bu tekne de benimle birlikte sulara gömülecek. Kanser hastası çocuğum sokakta kalacak” diyen Ekici, teknesini batırdı. Arbedede bir polis memuru yaralandı.
Medyaya yansıyan bu olayın ardından Radikal’in ulaştığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise daha önce iki kez kaçak trol avında yakalanıp
para
cezası kesilen teknenin ‘balıkçı teknesi’ bile olmadığını, yük gemisi olarak bir başka kişinin adına ruhsatlı olduğunu açıkladı.
İkinci kez sulara gömüldü
Bu olaydan yaklaşık 2 hafta sonra Sahil Güvenlik, 1 Nisan günü Latif Dede’yi yeniden trol yaparken yakaladı! Yenikapı Limanı’nda sulara gömülmüş olan teknenin yeniden yakalanması herkesi şaşkına çevirdi. Suçüstü yakalanan tekne, hakkında zaten el konulma kararı olduğu için Yenikapı’daki yediemin limanına götürüldü. Teknenin üzerine Sahil Güvenlik ekibi de çıktı.
Ancak tekne tam kıyıya yanaşmak üzereyken teknenin kaptanı, tekneye tam yol verdi. Kayalara çarpan tekne battı. Latif Dede ikinci kez sulara gömülmüş oldu.
Batan tekne nasıl çıktı?
Olayların tanığı bir balıkçının anlatımına göre, bilinçli batırılan bir tekne tekrar çıkarılabiliyor. Teknelerde su alması için bir vana bulunuyor. Latif Dede batırıldıktan sonra dalgıçlar motorun emme yerini kapattı. 4 gün sonra ortalık sakinleşince, tekneye bağlanan su bidonlarına kompresörle hava basılarak tekne yeniden su yüzeyine çıkarıldı.
Balıkçının anlatımına göre, Latif Dede, Yenikapı’daki limanda 4 gün boyunca bir çevre kirliliğine de neden oldu. Motor yağları limanı kapladı. Yedi emin Limanı’nda da yağlar denize sızmasın diye bariyerler konuldu. Ancak denizin dalgalı olması nedeniyle tüm yağlar ve yakıt denize yayıldı.
Latif Dede’ye kaçak avcılığın yanı sıra çevre kirliliğine neden olduğu için de ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de ceza kesti.
Balıkçıların anlatımlarına göre, teknenin maddi değeri 30-40 bin TL. Kesilen ceza ise teknenin yaklaşık 4 katı kadar. Latif Dede halen Yenikapı’da yediemin limanında batık halde duruyor.
Trolcüler limanı yeniden açtırdı
Trol derin sularda yapılmasına izin verilen bir av yöntemi. Dip yapısına zarar verebileceği gerekçesiyle 3 milden daha sığ sularda, Boğaz’da ve Marmara Denizi’nin tamamında trolle av yasak. Ancak trolde rant büyük. Balıkçı birliklerinin iddiasına göre trolcüler iyi bir günde 75 bin lira kazanabiliyor.
Su Ürünleri Kooperatifleri ve yasak olmayan yöntemlerle avcılarla trolcüler arasında büyük bir çekişme yaşanıyor. Yasalar ve denetimler trolün önüne geçmekte yetersiz kalıyor. Gerilim sürerken yıllardır kadük kalan yediemin limanı Rumelikavağı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Aslan’ın trol kavgasında vurulmasının ardından yeniden açıldı.
Batmış geminin cezası olmaz!
Batırma eylemlerinin altında ilginç bir olay çıktı. Yasaya göre, batan bir gemiye cezai işlem yapılamıyor. İşlem yapmak için mutlaka teknenin su üzerinde olması gerekiyor. Yasadaki bu açığı kullanan Latif Dede’nin sahibi, ilk eyleminde ceza almaktan kurtuldu. İkinci batırma eyleminde ise Sahil Güvenlik ekipleri yavaş yavaş batan tekne üzerinde ceza kesmeyi başardı.
YORUMLAR