Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Doğanın intikamı

Kuru göle yapılan Hatay Havaalanı'nda 2 haftadır düzenli sefer yapılmıyor. Bölgede bugün yine kuvvetli yağış var.

17 Şubat 2012

İSTANBUL - Amik Gölü’nün kurutulması projesi 1950’lere dayanıyor. Göl 1968’de tamamen kurutulup tarıma açıldı. 1990’ların sonunda havaalanı gündeme geldi. TEMA, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve DSİ’nin itirazlarına rağmen proje bitirildi. Tıpkı Karadeniz Sahil Yolu gibi yapımı yıllara yayılan havaalanı, 2007’de bitirildi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açıldı.
Havaalanına verilen ÇED raporunun iptaliyle ilgili TEMA’nın açtığı son dava ise temyiz süreci kapsamında, hâlâ Danıştay’da. Mustafa Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Korkmaz’a göre, kurutulan gölün en derin noktasına yapılan havaalanının yerinin yanlış olup olmadığını tartışmak, yersiz. 

Nasıl kurtulur
Doç. Dr. Korkmaz, “Yer seçimi tartışmasız yanlış. Bundan sonra ne yapılmalı, ona bakmalıyız. Asi Nehri de baz alınarak drenaj kanalları temizlenmeli. Sadece havaalanındaki suyun boşaltılması uzun vadede yetmez. Yeni drenaj kanalları belirlenmeli. Tüm bunlar Amik Gölü’ndeki havaalanının tekrar su tarafından basılmasını engeller mi? Bu sorunun cevabına asla ‘evet’ diyemem. Havaalanı Amik Gölü’nün en derin noktasına yapılmış. Yüzeysel akışına geçen yağmur suları direkt havaalanına geliyor. Her 2, 5, 10 yılda bir bu baskın olabilir.”
TEMA’dan yapılan açıklamada da “Doğa en iyisini bilir ve ileri teknoloji kullanılsa bile doğayla uyumlu olmayan proje, kötü bir projedir” denildi.
Bölgenin fay hattında olduğunu belirten Doç. Dr. Korkmaz, “Eski göl alanının kuzeydoğusundaki Kırıkhangölbaşı’nın, Amik kurutulmadan önceki haline getirilmesini öneriyorum. Amik Gölü’nün işleyen küçük bir hali olabilir” dedi.

Bir yıllık yağışın yarısı 42 günde yağdı
Meteoroloji bugün Hatay ve çevresi için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay’a bu yıl 1 Ocak-11 Şubat arasında, geçen yılın yarısı kadar yağış düştüğünü açıkladı. 2011 yılı boyunca Hatay’da metrekareye 1030.2 kilo yağış düşerken, bu yılın ilk 42 gününde 526.0 kilo yağış düştü. Rekor yağışlarla Asi Nehri’nin taşması sonucu Amik Ovası’nda binlerce dönümlük tarım arazisinin, havalanı ile çok sayıda ev ve ahırın su altında kaldığını belirten Lekesiz, havaların ısınmasıyla Amanoslar’daki karların da eriyeceğini hatırlattı. {HATAY/AA}

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR