Lideri Usame Bin Ladin öldürülen Kaide, Türkiye'ye büyük acılar yaşattı. 10 yıldır süren operasyonlara ve yüzlerce kişinin yakalanmasına karşın örgüt Türkiye'de varlığını sürdürüyor.
08 Mayıs 2011
Kaide’nin
İstanbul
’daki hücreleri İmamlar Birliği (Beyyiat-ı El İmam) adıyla örgütlendi. Ayrıca Vahabilik ve Selefilik inancına bağlı Kur’ani Çağrı, Ceyşullahçılar gibi yapılarda var. Temmuz 2002’de 7, Ekim 2002’de 5 , Ocak 2007’de 11 , Ocak 2010’da 5 kişi gözaltına alındı. 12 Nisan 2011’de örgüt yöneticisi Halis Bayancuk ve 18 kişi tutuklandı.
İstanbul gibi Bursa’da da İmamlar Birliği adı altında örgütlenen Kaide, çok sayıda hücre evi oluşturdu. Nisan 2002’de Bursa’da 8 kişi gözaltına alındı. Ayrıca İstanbul’a bağlı operasyonlarda gözaltına alınan çok sayıda kişi Bursa’da yakalanarak İstanbul’a götürüldü.
Kaide
Ankara
’da Cihat Hareketi adı altında örgütlendi. Nisan 2000’de polisin yaptığı operasyonda Ankara’da Cihat Hareketi mensubu oldukları iddiasıyla 20 kişi gözaltına alındı. Örgüt yöneticisi Hilmi T.’de Ankara’da gözaltına alındı.
Bombalarla İstanbul’u kan gölüne çevirdiler
Kaide’nin
Türkiye
’deki bazı eylemleri şöyle:
ANKARA: 3 Nisan 2000’de Cihat Hareketi’nin üyelerinin hazırladığı bomba ellerinde patladı.
İSTANBUL: Kaide, 15 Kasım 2003’te patlayacı yüklü araçlarla Şişli Beth İsrail Sinagogu ve Beyoğlu Şişli Beth İsrail Sinagogu’na saldırdı. Bu patlamalar sonucu Şişli’de 14, Beyoğlu’ndaki sinagogda ise 10 kişi öldü. Beş gün sonra yaptıkları saldırılarda İngiltere Başkonsolosluğu önünde 18, Levent’teki HSBC Genel Müdürlüğü binasının önünde 15 kişi öldü.
9 Temmuz 2008’de üç Kaide üyesi ABD Konsolosluğu’na saldırdı. 3 polis şehit oldu, 3 saldırgan öldürüldü. Örgüt ayrıca İstanbul’da kuyumcu ve PTT şubesi soygunları yaptı.
Ocak 2007’de tüm Türkiye’de yapılan operasyonda İzmir’de 5 kişi gözaltına alındı. Ocak 2010’da düzenlenen operasyonda ise 2 kişi yakalandı. Konya’da Kur’ani Çağrı, Ceyşullahçılar grupları var. Ocak 2007’de 27 kişi yakalandı. Mart 2011’de ise 2003 saldırıları hükümlüsü Nurettin Gündüz Konya’da yakalandı.
ADANA: Nisan 2009’da 3 kişi gözaltına alındı.
MERSİN: Ocak 2010’da 15 kişi gözaltına alındı.
HATAY: Ağustos 2006’da Kaide’nin Türkiye sorumlusu Tunuslu Malek Charahili yakalandı.
Ocak 2008’de Gaziantep’te Kaide üyelerine operasyon yapıldı. Polisle çatışan 4 kişi öldürülürken bir polis şehit oldu. Onlarca kişi gözaltına alındı. 2009’da 14 kişi yakalandı. Ağustos 2005’te 2003 patlamalarının kilit ismi Suriye uyruklu Louai Sakka, Diyarbakır’da İstanbul’a uçmak isterken yakalandı.
İki örgüt, sekiz dini grup
Türkiye’de Kaide’nin haritada işaretli 15 ilde örgütlendiği biliniyor. Kaide’ye bağlı İmamlar Birliği ve Cihat Hareketi örgütlerinin yanı sıra sekiz ayrı dini grup faaliyet gösteriyor. Bu militanların çoğu Afganistan’da eğitim aldı.
12 Nisan 2011’de örgütün Van sorumlusunun da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Mart 2002’de Van’dan Türkiye’ye girdiği tespit edilen 4 kişi yakalandı. Bu kişilerin ifadeleriyle İstanbul ve Van’da 6 kişi daha yakalandı. Ocak 2010’da Türkiye çapında yapılan operasyonda Van’da 4 kişi gözaltına alınmıştı.
Dünyadaki faliyetleri
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, El Kaide’nin içinde bir Türk birliğinin olduğunu öne sürmüştü. Örgüt içinde Türklerin sayısının neredeyse Araplara yaklaştığı belirtilmiş ve yaklaşık 2000 Türk Kaide militanının olduğu öne sürülmüştü. Bu grupların bazı üyeleri
zaman
zaman Afganistan ve Pakistan’a silahlı eğitim, Suudi Arabistan’a da dini eğitim almak amacıyla gidiyordu. Ayrıca bazıları da Afganistan, Bosna Hersek, Çeçenistan, Tacikistan, Keşmir gibi bölgelere savaşmak amacıyla gitmişti. El Kaide, Türkiye’de özellikle ABD’nin İkiz Kule saldırısının ardından Afganistan’da başlattığı operasyonlar sırasında zor durumda kalan örgüt üyelerine sahte pasaport ve para temin ediyordu.
2003 eylemini 150 bin dolarla yaptılar
Türkiye’nin 11 Eylül’ü 15-20 Kasım 2003 saldırılarıyla ilgili davada 50’si tutuklu 69 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Kaide örgütünün kuruluşundan eylem kararlarının Afganistan’da alınmasına kadar geniş bilgiler yer aldı. İstanbul’daki saldırılar için kullanılan 150 bin doların El Kaide örgütü tarafından karşılandığı da anlatıldı. Saldırılarda kullanılan patlayıcı yüklü kamyonetleri, Afganistan’daki kamplarda eğitim aldığı belirlenen Habib Aktaş hazırladı. Sanıklar Fevzi Yitiz ve Gürcan Bac, Aktaş’a yardımcı oldu. Eylemlerin finansmanında kullanılan 150 bin dolar, sanıklardan Adnan Ersöz’e, Kaide üyesi Alaa Fettahi tarafından verildi. İntihar eylemcilerinin seçiminde gönüllülük esasına başvuruldu.
Aktaş Irak’ta öldürüldü
2003’teki patlamalarla ilgili davada Yargıtayca da onanan karara göre, Fevzi Yitiz, Adnan Ersöz, Yusuf Polat, Harun İlhan, Baki Yiğit, Osman Eken ve Louai Sakka’ya ‘eyleme katılma’, ‘kaynak bulma,’ ve ‘iştirak etme’ gibi sebeplerden ötürü ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 2003’teki İstanbul saldırılarını planladığı iddia edilen firari Habib Aktaş, ve Gürcan Baç ise kaçtıkları Irak’ta ABD askerleri tarafından öldürüldüğü iddia edildi.
‘Lider öldü ama örgüt bitmez’
Usame bin Ladin’in öldürülmesinin ardından örgütün geleceğiyle ilgili uzmanları görüşleri şöyle:
Araştırmacı Nihat Ali Özcan: “El Kaide terörizme küresel bir vizyon getirdi 2001’de. Kaide’ye Türkiye’de sempati duyan insanlar kadar doğal bir şey olamaz. El Kaide’yi geleneksel soğuk savaş örgütleri ile karıştırmamak gerekir. ‘Liderleri alındı örgüt bitti’ diye bir şey olamaz. Yerelde örgütün üyeleri de bir eylem yapabilir. Türkiye’de halen Kaide eylemi olup olmayacağı sempatizanların, üyelerinin bu işi kendini ne kadar adayıp adamadığıyla ilgilidir. ”
Gazeteci-yazar Emir Demirel: “İslami yapı her zaman taraftar bulabilir. El Kaide’nin Türkiye’deki yapılanması her zaman üye bulabilir. Çünkü zemini buna müsait. Yönetici veya üyeleri yakalanabilir, ancak bu Türkiye’de Kaide’nin bittiği anlamına gelmez.”
YORUMLAR