Başbakan çılgın projeyi açıkladı: İstanbul'un Avrupa yakasında dev kanal açılacak ve Karadeniz ile Marmara buradan birbirine bağlanacak.
28 Nisan 2011
Başbakan Erdoğan
aylardır konuşulan çılgın projeyi açıkladı. Avrupa yakasında yeni bir kanal açılarak Marmara ile Karadeniz birbirine bağlanacak. Boğaz’dan geçen transit gemiler kanaldan geçecek. Tarihi yarımadanın bulunduğu Avrupa yakasında bir ‘kısmi ada’ oluşacak.
Başbakan Erdoğan’ın konuşma yapacağı Harbiye Kongre Merkezi’nin 3500 kişilik kapasitesi dün hınca hıç dolmuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:
YERİ GİZLİ: Bu proje enerji, ulaştırma, bayındırlık, eğitim, istihdam projesidir. Bu proje bir şehircilik projesi, aile projesi, konut projesidir. En önemlisi de bu proje bir çevre projesidir. Haksızlığı önlemek adına, projenin tam olarak yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğim. Onu açıklayacak değilim.
PROJENİN ADI ‘KANAL
İSTANBUL
’: Sadece etüt çalışmaları iki yıl sürecek. Başlattığımız projemizde, İstanbul artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşüyor. Bu projeyle beraber iki yarımada bir ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yarımada. Fakat şimdi bir ada oluşacak. Bu projeyle beraber bir yarımada daha oluşacak. İstanbul’un Avrupa yakasında, İstanbul’un batısında, Karadeniz ile Marmara Denizi’nin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. Yüzyılın en büyük projelerinden biri için
bugün
kolları sıvıyoruz.
DERİNLİK 25 METRE: Kanalın su derinliği 25 metre olacak. Su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanaldan en büyük gemiler geçebiliyor. Kanalın inşası sırasında çıkacak milyonlarca metreküp hafriyatı büyük bir liman ve havalimanı yapımında değerlendireceğiz.
GÜNDE 160 GEMİ GEÇECEK:
Zaman
zaman kazalar Boğaz’ı adeta cehenneme çevirdi. Proje İstanbul’u bu tehditten kurtarıyor, İstanbul Boğazı, su sporlarının yapılacağı, kent içi ulaşımın kolaylaşacağı bir tabiat varlığı olarak eskiye geri dönecek. Kanal’dan günde 150-160 gemi geçecek.
YENİ KENT: Kongre, festival, fuar merkezleriyle yeni yaşam merkezinin ortaya çıkmasını sağlayacak, İstanbul’un en büyük havalimanını bu bölgede gerçekleştireceğiz.
PARA SIKINTISI YOK: Kanalın finansmanı konusunda hiçbir sıkıntı yok. Yaklaşık iki yıl boyunca etüt çalışmaları yapılacak.
Başbakan maliyet konusunda konuşmadı ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş maliyetin 10 milyar doları geçeceğini söyledi.
Yeni İstanbul ve Kanal İstanbul
Daha önce İstanbul’un kuzeyinde Terkos Gölü yakınlarında Yeni İstanbul kurulacağı gündeme gelmişti. Micheagen Üniversitesi’nin hazırladığı projenin görselleri basına sızmıştı. Yüz binlerce kişinin yaşayabileceği kentte, iki limanın da olacağı öne sürülmüştü.
Proje ile ne amaçlanıyor
Boğaziçi ve yakın çevresinde doğal ve kültürel değerler en üst düzeyde korunacak, Boğaziçi, bir anlamda doğal ve kültürel açık hava müzesine dönüştürülecek.Kent içi ulaşımda denizden daha fazla yararlanılacak. İstanbul Boğazı ve çevresi patlayıcı ve parlayıcı madde tehdidinden korunacak.
Üçüncü havalimanı
İstanbul’a üçüncü havalimanının Silivri’ye yapılacağı öne sürülüyordu. Başbakan Erdoğan Kanal’ın tam yerini söylemedi ama dev havalimanının Kanal İstanbul’un yakınlarında olacağını ifade etti.
Dev gemiler geçebilir
Kanal’dan günde 160 gemi geçecek. 145 metre genişlik 25 metre derinlikteki kanaldan dünyanın en büyük gemileri geçebilecek.
Boğaz rakamları
Yıllık yük: 358 milyon 590 bin ton. Yıllık geçen gemi sayısı: 50 bin. (Bunların yarısı yanıcı madde.)
YORUMLAR