Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin bu yıl yedinci kez düzenlediği Sualtı Film Festivali kapsamında derinlerdeki canlı yaşamını gösteren çarpıcı fotoğraflar da sergilendi.
24 Mart 2011
Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından her yıl yapılan Sualtı Film Festivali’nin yedincisi bu yıl Kıbrıs Gazi Mağusa’da düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen uluslararası sualtı film ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenler de belli oldu. Festivalin yanı sıra organize edilen Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu’na da dokuz ülkeden 25 bilim insanı katıldı. Uzmanlar, son yıllarda dünya denizlerinde yaşanan çevre felaketlerini değerlendirdi.
Balıkçılığın yarası
17-20 Mart tarihlerinde düzenlenen festivale dünyanın çeşitli denizlerindeki canlı yaşamın fotoğrafları ve denizleri korumaya yönelik çekilen filmler katıldı. Yarışmada Kanada,
Almanya
, İspanya, Portekiz, Meksika, İngiltere, İtalya, Macaristan, Sırbistan, Karadağ, Fransa, Rusya,
ABD
,
Türkiye
ve KKTC’den fotoğraf ve filmler yer aldı.
Bu yıl beşincisi düzenlenen sempozyuma ise deniz biyologları ve sualtı arkeologları katıldı. Efsane denizci Jacques Cousteau’nun başmühendisi Andre Laban, Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketini temizleme çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Steve Bortone ve Rusya Bilimler Akademisi’nden Dr. Sergey Fazlulin, dünya denizlerinde meydana gelen çevre felaketlerini değerlendirdi.
Prof. Bortone, Nisan 2010’da Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen patlama ve sonrasında yaşanan çevre felaketiyle ilgili, balıkçılık sektörünün büyük bir yara aldığını söyledi.
Bortone ayrıca temizlik çalışmaları kapsamında ABD’deki 25 üniversiteden konusunda uzman 110 bilim insanının görev yaptığını da söyledi.
Andre Laban, Haiti’deki depremin ve Japonya’daki tsunaminin olumsuz etkisinin uzun yıllar devam edeceğini söylerken Dr. Sergey Fazlulin ise ülkesinde aşırı kuraklık nedeniyle büyük yangınlar yaşandığını, havaya salınan zehirli gazlar nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.
YORUMLAR