Göztepe-Kazlıçeşme tüp tünel ihalesi 2008'de yapıldı. İptal davası açıldı. Ulaştırma Bakanlığı 'böyle bir proje de ihale de yok' dedi. Dava rededildi.
28 Şubat 2011
Marmaray’ın bir parçası olarak önceki gün temeli atılan tüp tünel projesi Göztepe ile Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek.
Proje
tamamlandığında köprü trafiği hafifleyecek. 1.1 milyar dolara mal olacak projenin özellikleri bununla da sınırlı değil. Tüp tünel projesi iddialara göre adeta bir ‘hokus pokusla’ ortaya çıkmış durumda.
Projeden 1.5 yıl önce haberdar olan Mimarlar Odası ve
İnşaat
Mühendisleri Odası’nın “Sahil yolundaki trafik problemi daha da büyüyecek” gerekçesi ile açtığı davanın Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı ‘proje de yok ihale de yok’ savunması nedeniyle reddedildiği ortaya çıktı.
İnşaat Mühendisleri Odası
İstanbul
Şubesi, ihalesi 30 Haziran 2008’de yapılan Türk-Güney Kore ortaklığıyla yapılacak projeye karşı olduklarını ve 1.5 yıl önce bu konuda dava açtıklarını belirtiyor. Şube Başkanı Cemal Gökçe, şunları söylüyor: “Haziran 2008’de Ulaştırma Bakanlığı’nın
internet
sitesinde ihale yapıldığı ve ihaleyi Türk-Güney Kore ortaklığının kazandığı duyurusu üzerine dava açtık. Ama bakanlık, mahkemeye gönderdiği belgelerle ‘böyle bir ihale ve sözleşme yok’ dedi. Bu yüzden davayı mahkeme reddetti. İnternet sitesindeki duyuru da kaldırıldı. Bir üst mahkemeye itiraz ettik. Bu davanın yanı sıra yalan beyanda bulunmadan dolayı da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme devam ediyor. İhalenin 2008 yılında yapıldığı ortaya çıktı. Yeni müracaatta bulunacağız.”
İtirazımız Marmaray’a değil
Marmaray’a değil tüp tünel projesine itiraz ettiklerini belirten Gökçe, neden karşı olduklarını ise şöyle açıklıyor: “Tek istikamette 70 bin araç geçecek. Zaten sahil yolunda bir trafik sorunu var. O bölgenin trafiği de problemli hale gelecek. Proje istenen sayıda araç geçmemesi durumunda 25 yıl sübvanse edilecek. İstanbul’a yük getirecek. Yapılmaması gerekiyor. Yapılacaksa ikinci bir demiryolu tüneli yapmalı.”
Aklı olan projeye ‘evet’ demez
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Zerrin Bayraktar: Aklı olan böyle bir proje yapmaz. Tarihi yarımadaya otomobilin girmemesi lazım. Marmaray neden yapılıyor, bunun için. Şehrin içine otomobil pompalanacak. Yılda 25 milyon yıllık taşıt geçme taahhüdü var. Günde 75 bin araç geçecek deniliyor. Geçiş pahalı olacağı için kimse geçmeyecek.
Projenin detay hesapları yok
İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yol Güvenliği Uzmanı-Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu: Proje ile ilgili meslek odaları tarafından dava açıldı. Bakanlık, böyle bir ihale ve projenin olmadığını söyledi. Sahil şeridinin trafik yoğunluğu zaten fazla. Daha da artacak. O köprüden bir yılda 25 milyon araç geçmesi mümkün değil. Projenin detay hesapları yok.
YORUMLAR