Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İlk Türk insansı robotu dans etti!

Sabancı Üniversitesi'nde geliştirilen Türkiye'nin ilk insansı robotu SURALP dün basının karşısına çıktı. SURALP kesik kesik adımlarla yürüdü, içecek ikram etti hatta dans bile etti!

14 Ekim 2010

İSTANBUL -  Türkiye ’nin ilk insansı ro-botu SURALP Sabancı Üniversitesi’nde tanıtıldı. Türkiye’nin yürüyebilen ilk robotu SURALP, insanınki model alınarak geliştirilen ‘eklem’leri sayesinde, küçük küçük adımlarla yürüdü, içecek servisi yaptı hatta kollarını bacaklarını oynatarak dans bile etti. SURALP ‘şimdilik’ bir ses yazılımı geliştirilmediği için sorulara sadece kafasını sallayarak cevap vermekle yetindi.
Yüzde 100 Türk yapımı SURALP, adını ‘Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu’nun başharflerinden alıyor. SURALP, TÜBİTAK’ın da desteğiyle sekiz yıllık çalışma sonucunda geliştirildi. Üniversite’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğinde toplam 11 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen SURALP, iki ayağı üzerinde dengesini kaybetmeden durabiliyor, eğimli arazilerde bile yürüyebiliyor. 

‘Hızlı ilerliyoruz’
İnsansı robot fikri, projeyi yürüten Doç. Dr. Erbatur’un 2001’de Japonya’daki Yokohama Milli Üniversitesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak yaptığı çalışmalarla ortaya çıktı. Bir yıl sonra Türkiye’ye dönen Erbatur, kolları sıvadı. “Böyle bir proje için sadece beş yıl ön hazırlık gerekli” diyen Erbatur, Türkiye’nin SURALP ile robot teknolojisinde ileri düzeyde olan Japonya, Kore, ABD ve İspanya gibi ülkelerinde arasında girdiğini söyledi. Projeninin başlangıcında robot teknolojinde Türkiye’nin dünyayı 30 yıl geriden takip ettiğini hatırlatan Erbatur, bu süreyi 10 yıla indirerek robot çalışmalarından en hızlı ilerleyen ülkelerden biri olduğumuzu belirtti.
SURALP’in maliyeti 1 milyon doları bulduğunu belirten Erbatur, Japon ASIMO’nun ilk versiyonu P2 için 1990’larda 100 milyon dolar ve 200 insanın çalıştığını söyledi.
SURALP’in güç kaynağı ve kontrolü dışarıdan bağlanan kablolarla sağlanıyor. Ayrıca herhangi bir kazaya bağlı düşmesini engellemek için vince bağlı emniyet kemeri bulunuyor. Erbatur, “SURALP’de çeşit çeşit araştırmalar uygulanabilir. Yapay zeka uygulama ASIMO’dan daha zor değil. Ses yazılımı yapılabilir. Pillerini kendi üzerinde de taşıyabilir. Biz daha çok dengesi ve ağır yükler kaldırabilmesi üzerinde çalışmalarımızı yapacağız” dedi. SURALP’e bir joystickle yön veren ve bilgisayar programı sayesinde hareketlerini kontrol eden Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Kaan Can Fidan da “SURALP’i yönlendirmek zor değil ancak çok heyecan verici” diye konuştu.

* Boy: 1.65 metre
* Kilo: 114 kilogram. 
* Gövde: Uçak yapımında kullanılan alüminyumdan
* Kafa: Motor kaskına benzer şekilde tasarlandı.
* Eklemler: Bacak ve kollarında altışar; boynunda iki ‘eklem’, üst gövdesinde bir de ‘bel’ eklemi var. Eklemlerini 31 ayrı motorla çalışıyor.
 * Sırt çantası: İçinde kontrolünü sağlayan işlemciler bulunuyor. Algılama sistemi çeşitli konum, eğim, kuvvet ve moment algılayıcılarını ve kameraları içeriyor. Açıölçerler sayesinde eğimli arazide de yürüyebiliyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR