12 Eylül 2010
İSTANBUL
-
İzmir
Bergama’daki ‘Allianoi’ antik sağlık merkeziyle ilgili kamuoyundan tepkiler yükselirken, Devlet Su İşleri (DSİ) ‘kumla kaplama’ projesi için işçi aramaya başladı bile. Bergama’daki bazı beldelerden işçiler temin edildi. Allianoi’yi sular altında bırakacak Yortanlı Barajı’na karşı olanlarsa, bu ‘aceleyi’ “Yürütmeyi durdurma davası sonuçlanmadan işi bitirmek istiyorlar” diye yorumluyor.
‘Kil yerine kumla kaplanması’ kararının ardından yeniden gündeme gelen Bergama’daki Allianoi antik sağlık merkezi, Tarkan’ın da desteğiyle bir anda
Türkiye
’nin en çok tartışılan konusu olmuştu. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Allianoi için “Böyle bir yer yok” derken, Tarkan’a “Şarkısını söylesin, bu işlere burnunu sokmasın” diye seslenmişti. Allianoi ile ilgili yaşanan son gelişme bölgeyi yeniden hareketlendirdi. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ve kumla kaplama işini yapacak Koçoğlu İnşaat A.Ş. işçi alımı için çalışmalara başladı.
Bergama bölgesinde yer alan beldelerden Göçbeyli Belediye Başkanı Esat Karacan, köylere duyuru yaptıklarını ve 21 işçinin kumla kaplama işine talip olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Beldemizde şu anda 1800 kişi yaşıyor. Bundan birkaç yıl önce 3 bin 500 kişi yaşıyordu. Burada nüfus sürekli düşüyor. Bölgedeki beş beldeden dördü düşme potası (2 binin altına düşen beldeler köy oluyor) altına girdi. Bu bölgede 30 kişinin çalışabileceği tek yer yok. Köylüler tarımcılık yapamıyor. İnsanlar baraj yapılmasını istiyor. Allianoi ‘2 bin yıldır toprak altındaydı’ deniliyor. Madem öyle, barajın ömrü kadar 50 veya 100 yıl daha toprak altında kalsın. Müteahhit firma üç dört gün önce bizlere çalışacak işçi sordu. Biz de köylere haber verdik. 21 kişi çıktı. Yarın toplantı yapılacak ve şartlar konuşulacak.”
Ayaskent belde Belediye Başkanı Gürsel Altuğ da “Mahkeme her an yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Bu nedenle DSİ elini çabuk tutmak istiyor. Kumla kaplama işinde çalışacak işçi aradıklarını söylediler. Ancak bizim belde sürekli göç verdiği için çalışacak genç nüfus neredeyse hiç yok. Bu nedenle bizim beldeden kimse çıkmadı” dedi.
İşçi aramalarının 10 gün önce başladığını ifade eden Allianoi Girişimi avukatlarından Hilal Küey de “Amaç yürütmeyi durdurmayı almadan orada fiili bir durum yaratmak” görüşünde:
“6 Eylül’de yürütmeyi durdurma istemli dava açtık. Normalde bir yürütmeyi durdurma kararı dört aydan önce çıkmıyor. Ancak buranın özelliği var, daha önce de alınmış kararlar var. Bu nedenle daha kısa sürede karar verileceğini düşünüyorum.”
Kumla kaplama işini denetleyecek kimsenin olmadığını söyleyen Küey, antik sağlık yurdundaki son çalışmaları da şöyle aktardı:
“Allianoi’de normalde akademisyenler gözetiminde güçlendirme çalışmaları olacaktı. Ancak kazı alanı kapalı, kimse içeriye alınmıyor. Arefe günü vinç ve kum yığıldı. Güçlendirmeye gerek duymadıkları bilgisini aldık.
Tellere yakın, alçak olan yerlerden kumla kapatma işine başlayacaklarmış. Yeni bir yürütmeyi durdurmadan korkuyorlar, bu nedenle işi çabuk tutma derdinde ancak bu olayın cezai sorumluluğu da var.”
YORUMLAR